Dette er vår hverdag

Dette er avdelingen vår

Under en kjempeparaply finner vi ly i samlingskroken vår. Her skaper vi rom for fantasi og undring. Med lyseffekter som setter en god stemning lar vi oss bli med inn i magiske fantasiverdener. 

   

 Både vi ansatte og barna synes det er veldig moro å stille ut det barna har laget. Det er også moro for mamma og pappa å se hva barnet deres har gjort i barnehagen. Etter noen uker med utstilling får barna med seg det de har laget hjem, slik at de kan pynte hjemme. Det å ha utstilling gjør at barna ofte snakker om det de har laget, de står og ser på det, peker og beundrer. 

 

I utstillingsskapet vårt har vi ting som representerer månedstemaet og prosjekter som vi holder på med. Her får mamma og pappa et innblikk i det vi gjør på avdelingen samt at det inviterer til samtale med barna. Her ser vi utstilling fra januar, månedstema SNØ.

 

Lek er en stor del av hverdagen på Småtroll. Her ser vi kjøkkenkroken vår. Høsten 2014 ble det satt opp noen halv-vegger på avdelingen pluss at vi fikk nytt inventar. Dette gjorde vi fordi vi ville skape mer avskilte og konkrete kroker. Vi mener at leken blir bedre når barna kan skjærme seg litt fra resten. 

   

Lek for både de aller minste og de eldste. I høst fikk vi et kjempestort speil på veggen, det bruker vi til å se på oss selv i, se hvordan vi beveger oss, vi ser på oss selv når vi danser, stuper kråke og hopper på den flotte trampolina vår, osv. I krokene våre passer vi på at det ikke er alt for mange på samme plass. Vi deler ofte barnegruppa opp slik at det ikke skal bli for mye forstyrrelser og støy. Vi fokuserer på ro i leken. Også de voksne synes det er veldig gøy å få være med i leken til barna. I år er barnegruppa veldig opptatt av "De tre bukkene Bruse og Trollet". Da dukker det til tider opp veldig mange troll på avdelinga, både store og små. 

     

Sovetid på Småtroll. 1-åringene sover ute i vogna si det første året, når de blir eldst på Småtroll flytter de seg inn på "Lillerommet". Her sover 2-åringene på madrasser med laken og pledd som er tatt med hjemmefra. En eventuell bamse/kos og smokke er velkommen til å slå følge både i vogn og på Lillerommet. Ved spesielle behov/ønsker er vi åpen for å endre sovesituasjonen. Lillerommet brukes også til spesielle samlingsstunder og som et rom for fantasi og undring. 

 

 


TUR-UKE på høsten

2-åringene blir med storbarnsavdelingen på tur i Rotvollfjæra, 2 dager denne uka. Her er det full utforsking av fjæra. 


 Hverdagsturer for 2-åringene

De eldste barna på Småtroll har turdag på tirsdager. Da drar de blant annet til TIP (Trondheim intetrnational playground) som finner sted i nærområdet. Her spilles det instrumenter, vi leker og har sangstund. 

 

Biblioteket på Moholt er vi også brukere av. Vi tar buss for å komme oss dit. Her Leser vi bøker, leker, tegner og legger puslespill. Vi lar også barna få velge noen bøker vi låner med oss tilbake til barnehagen.

Andre turmål: Dalen hageby, lekeplassen over barnehagen, Lamoparken, Voll gård, Strindheim kirke, byen (Vitensenteret, Vitenskapsmuseet, Marinen.. osv)


 

Månedstema knyttet til årstidene

I januar tok vi med snøen inn. På vannrommet vårt helte vi snø over et bord og både 1-åringene og 2-åringene fikk leke med snø hver sin dag. De fikk kjenne at den var kald.. noen mente den var litt varm. Barna fikk ha konditorfarge i snøen, den så ut som slush, det ble for mange veldig fristende å da smake på snøen. 

 Februar er kvarnevalmåned og da lager vi blant annet karnevalskatter og forbereder oss til den store festdagen. 


1-åringen 

Å begynne i barnehagen er veldig spennende. Mange nye mennesker, mye nytt å se og utforske. Vi fokuserer på at 1-åringen skal få en god og trygg start i barnehagen. Vi vil at de skal bli trygg både på avdelingen, barna og oss ansatte, derfor fokuserer vi på at 1-åringene skal buke det første året i selve barnehagen. Vi vil knytte gode bånd til barna slik at vi kan hjelpe dem til å få en finest mulig dag i barnehagen. 

De viser tidlig interesse for håndvasken. Å kjenne vannet, smake på det og til og med sprute med det er veldig moro! 1-åringene blir også kjent med formingsaktiviteter, blant annet maling. Vi synes det er viktig å introdusere forskjellige materialer for barna, la dem bli kjent med det og leke med det. 

 

Mat på Småtroll

Barna tar med seg egen matpakke til frokost. De får lunsj og fruktmåltid i barnehagen. Vi serverer tre varmmåltid pr uke. Mandag, onsdag og fredag. Vi serverer blant annet, havregrøt, forskjellige hjemmelagde supper, fiskegrateng, fiskekaker, laksetortilla, havets skattekiste som inneholder flere typer fisk og grønnsaker. (Se matplan). Vi serverer frukt og grønt både til frokost, lunsj og fruktmåltid.

Nedenfor ser vi bilde av et lunsjmåltid med Laksetortilla; her er det både laks, agurk, paprika, tomat, salat, oliven, salsa, rømme, pesto og grove lefser. Vi har også et bilde av et fruktfat som serveres til fruktmåltidene. Gjennom året bytter vi ut noen av fruktene, vi tilpasser fruktene etter årstidene. 

Vi setter også av tid til å bake. Både 1-åringene og 2-åringene får prøve seg som bakemestere. Vi baker både pepperkaker og noen ganger kakemenn til jul men også rundstykker og boller i løpet av året. Her ser vi bilde av deilige fastelavensboller vi fikk kose oss med fredagen før selve fastelavensdagen. 

 

 

Jul på Småtroll

Desember måned er Julemåned på Saxenborg barnehage. Da besøker vi Voll gård for å besøke fjøsnissen. Vi har også juleverksted der og vi spiser nissegrøt. 

På barnehagen arrangerer vi Nissefest. Da kler vi oss ut som nisser og spiser grøt til lunsj, får besøk av Nissemor og får en liten gave av henne. På Nissefesten har vi forskjellige aktiviteter; kino, forming, ansiktsmaling, frileik osv. Vi har også Julelunsj. Da lager vi koltbord med MASSE godt pålegg og forskjellige typer brød. Her får barna gå å forsyne seg selv med det som måtte friste!

  

 

  

Uteleik

Uteområdet på Saxenborg Barnehage